‘Lass uns trinken’, zegt James Watt, eigenaar van de Schotse brouwerij BrewDog, terwijl hij op de bar staat van de BrewDog-bar in de hippe Berlijnse wijk Mitte. De bar is net geopend en James proost daarop. Direct achter hem hangt een lichtbak waarop alle dertig tapbieren staan vermeld, met naam, prijs, inhoudsmaat en alcoholpercentage, precies zoals het hoort.

Mijn bier hart maakte een vreugdesprongetje. Want een moderne IPA, zoals een Punk IPA, moet inderdaad vers gedronken worden. Super dat een brouwerij nu vers bier promoot!

Eerder die week had ik minder geluk. Ik bestelde in Amsterdam een IPA van de tap, maar kwam van een koude kermis thuis. Er zat nog net geen stof in het bier. De IPA rook muf en nootachtig en had een hint van karton, precies wat je niet wilt bij een moderne IPA. Die hoort fris en fruitig te zijn, vol hoparoma’s.

Ik besloot er werk van te maken en vroeg de barman of hij op het fust naar de houdbaarheidsdatum kon kijken. Soms kan ik een echte biernerd zijn, ik weet het – maar ja, iemand moet er toch wat van zeggen? Met een bedrukt gezicht verdween de barman naar de kelder, om nog geen minuut later opgelucht terug te keren. ‘Het bier is nog prima, de THT is eind volgende maand.’ Hij deelde ook nog even zijn kennis met mij: dat juist hoppige bieren goed houdbaar zijn en dat dat te maken heeft met de herkomst van de IPA. Ik complimenteerde hem, maar kon niet nalaten te melden dat er een essentieel verschil is tussen oude en nieuwe IPA’s.

Fresh friday

Oorspronkelijk zijn IPA’s bieren die vanuit Engeland naar India vervoerd werden. Ze werden stevig gehopt, omdat hop een conserverende werking heeft. Moderne IPA’s in Amerikaanse stijl zijn heel anders dan deze droge, bittere bieren met tonen van hout en een lichte zuring. Bij het brouwen van moderne IPA’s wordt vaak gebruik gemaakt van late hopping of dry-hopping. Dit zorgt voor frisse, fruitige aroma’s.

Een groot nadeel van deze manier van hoppen is dat het aroma snel verandert en verdwijnt. Een moderne IPA moet liefst zo snel mogelijk gedronken worden en zeker binnen drie maanden. Mijn advies aan brouwers van een moderne IPA is dan ook: zorg ervoor dat deze een korte THT heeft en verkoop hem vers.

Daarom ben ik blij met de BrewDog-bar, die de afvuldatum van het bier vermeldt. Een ander topinitiatief als het om vers bier gaat, komt van Oedipus. Deze Amsterdamse brouwer organiseert regelmatig een fresh beer friday waarop de net afgevulde flessen meteen verkocht worden. Ik kijk alweer uit naar de volgende editie!

Deel deze Post!

Blijf op de hoogte van de activiteiten in de bierbalie en schrijf je nu in voor de news.

    2021-03-07T16:34:27+01:00